Henk van de Wetering

dirigent_Henk_van_de_WeteringSinds september 2013 staat Henk van de Wetering voor het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor.

Geboren op 22-10-1955 in het IJsseldorp Wilsum, waar hij nog steeds woont. Sinds 1976 heel gelukkig getrouwd met Ria. Samen kregen zij 5 zonen. Inmiddels mogen zij zich opa en oma noemen van 9 kleinkinderen.

De muzikale loopbaan van Henk begon bij de plaatselijke muziekvereniging “Euphonia”. Als jong ventje speelde hij in dit orkest mee op trombone. Naast trombone ging hij ook orgel spelen. Vanaf zijn 14e begeleidt hij ‘s zondags kerkdiensten.

Op de Gemeentelijke Muziekschool in Kampen volgde hij trombone lessen en bereidde hij zich voor op de vakopleiding. Na de middelbare school volgde het Conservatorium in Zwolle. Als hoofdvakken studeerde Henk trombone en solozang. Bijvakken waren piano en koor- en orkestdirectie. Een paar jaar na zijn conservatoriumstudie heeft hij via een Staatsexamen de aantekening tenor-tuba behaald en tevens het diploma Muziek Basisonderwijs.

Al tijdens zijn studie is hij begonnen met werken: dirigeren en lesgeven. Vanaf z´n 18de jaar is hij koor/dirigent, op zijn 20e ging hij lesgeven op de muziekschool in Kampen en Harderwijk. Dat werk heeft hij gedaan tot okt. 1992. Toen werd Henk directeur van de Muziekschool in Harderwijk. Na twintig enerverende, maar prachtige jaren heeft hij die functie per 1 januari 2013 neergelegd. Een managementfunctie is zeker boeiend, maar de muzikant diep in hem begon meer en meer uit z´n winterslaap te ontwaken!

Het afgelopen jaar is hij weer voornamelijk bezig als muzikant: dirigeren en lesgeven en dat voelt echt heel goed! Hij geeft veel lessen op basisscholen en daarnaast ook lessen op piano en blaasinstrumenten. Henk  is dirigent van het Nunspeets Mannenkoor, het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor (sinds september 2013) en het dameskoor Parvo Talento.

Overigens was Henk voor het Kozakkenkoor geen onbekende, want hij was al geruime tijd onze tweede dirigent.